2006/04/26

Processiones

A Semana Santa (a husvet itt egy hetig tart, vasarnaptol vasarnapig - del domingo de Ramos al domingo de la resurreccion) kormeneteirol nehez irni, de megprobalom. Es van link oldalt, lathatjatok a hivatalos szervezes kepeit.

Az elsot Arcosban lattam. Az ahitathoz az alapfelelmet az adta, hogy masnap Malagaban vartam kedves barataimat es kozeli uzletfeleimet, es a belso hang bajt sugott. Mint ahogy majdnem lett is.

Tehat felcaplattam Arcos csucsara, a Plaza del Cabildo-ra a Santa Maria templomhoz. Ennek oldalabol indult este hetkor a piros-feher kormenet, melyben sok gyerek is reszt vesz. Nem minden kormenetben vannak gyerekek, de nok talan igen. Persze, ez csak a testalkatukbol latszik meg a szemukbol, ha nagyon kozel allsz.

Hetkor kinyilik a kapu. Kilepnek hatan, oriasi gyertyaval. Percenkent egy metert haladnak, ez igy lesz vegig. Lassan kigomolyog a tomjenfust. Meg lassaban lep ki - ekkor a tomeg pisszegni kezd, mely csond es ahitat - a tonnas jelenet huszonot markos legeny vallan (a jelenetet ujabb kigyurt legenyek kovetik, alig latnak a konnyeiktol). Egy romai katona vezeti a megkotozott kezu Jezust, Judas egy olajfa alatt orul a penzeszsaknak. A nehez terhet egy oltonyos ur vezenyli ki a kapun, fel lepesenkent ad parancsot: jobbra, balra, elore. Amikor a husz lepcsofokon es a fordulon is tuljutnak, a tomeg tapsol.

Nincs harangszo.

Katonazenekar van, balkani hangulatu zenet jatszik dobpergessel kis reztrombitakon.

Neha a menet megall: regi andaluz dallamokat enekelnek zokogva fajo szivu bacsik.

Lassan besotetedik. A tomeg a kocsmakbol ki-be jar, muanyag poharba sirja ahitatosreszeg konnyeit. Kigyulnak a gyertyak.

En meg szepen hazasetalok, holnap koran kelek. Miert is aggodom? Kerdezem magamtol es a telefonban...

1 comment:

sza said...

dilisek ezek a rómaiak.