2006/04/04

Tio Pepe

Tudtatok, hogy a sherry Jerez de la Fronterabol, a csunyacska iparvarosbol ered?

Az angolok nem tudtak kimondani [Jerez] nevet, posziteni kezdtek. Szoval a sherry nem bonbonmeggy, ahogy eddig hittem. De nem am!

Tehat ahogy a szocbeton buszpalyaudvarrol a varos szive fele indulsz, egy pillantast vetven a jozanul giccses, almosan szedito allomasra, a lakotelepeket es a solyomfeju galamb teret elhagyvan kedves kis belvarosba jutsz. Olyan, mint Sevilla es Szeged egy korajuniusi delutan. A mesekonyvekben latott varak egyik eredetije mellett talalod a Gonzales-Byass (spanyol-angol) tulajdonu bodegat, a Tio Pepet.

Tio Pepe (Jozsi bacsi) bora veletlenul kerult be egy Anglia fele tarto hajorakomanyba, s ettol kezdve (a tizenkilencedik szazad hatvanas eveitol) hires volt.

Sok penzt kernek azert, hogy felulhess az angol nyaralok reszere tervezett kisvonatra, hogy cselesen kanyargos uton vigyenek korbe egy epulet korul, es nem is kostolhatod vegig, hogy lesz a Szasz kamrajabol jol ismert szeszbol brandy, de lathatod a hordokat, amiket eloszor sherry, aztan brandykeszitesre hasznalnak, majd eladnak Skociaba, s aztan Del-Amerikaba, a pokhalokat, Spielberg, Senna es a Pink Floyd alairasat, lathatod a kiralyi csalad hordoit, az Utolso Vacsorat szinten hordok altal megtestesitve, az egereket, akik szeretik a borparlatokat (es a tapas-t), es ezert kis letra vezeti fel oket a pohar szajahoz...

Mindezen ido alatt, ne feledd, es tudd, az emlekeid szebbek, mint a valosag, fa- es parolgo borok illataban jarkalsz. Ot szazalek gozben.

Es vegul meg is kostolhatsz kettot ezekbol a csodakbol. Ezutan a mise a katedralisban... igazan hat!

No comments: