2007/03/22

en es a ...

Ha harom nyelven beszelunk folyekonyan, en nyerek, mert a tarsolyomban meg negyedikkent a magyar. Raebredek, a percenkenti nyelvcserenel sokkal farasztobb a hirtelen gesztusrendszer- es hangfekvesvaltas. De mit csodalkozni azon, hogy sikerul? Mintha nem tudnad. Vagy nem merted volna elkepzelni, amig nem lattad.

Mas; most egy bok nekem, cserebe sokert. Tizevesen az iskolaban tanultunk oroszul. En furcsa teljesitmennyel: habar megtanitottak a cirill abecet elolvasni es leirni is, es penge voltam mindenfele titkosiras hasznalataban, ezek a furcsa kriksz-krakszok a piros cicas konyvben rejtve maradtak. Megis otost kaptam hangos olvasasbol es minden egyebbol a szituacios gyakorlat kivetelevel, igy ev vegen is: emlekszem, ahogy egy vadidegen halandzsat eroltetek ki magambol az Elso oroszkonyvem betulabirintusara meredve. Nyelvzseni-e voltam?

Ma mar jol olvasom a betuket, de csak nehany szot tudok.

Sose feledjuk a gyerekkor csodait.

7 comments:

Anonymous said...

áh, rájöttem ám azért beszélnek minden nyelven más hangfekvésben, mert különben tök egyformák lennének és elfelejtenéd menet közben, hogy éppen milyen nyelven (mondtad, mondjuk azt h 'international v. International v. internacional v. international. (vagy kansainvälinen;-) ...szar példa, ezeket pont nem ejtik annyira máshogy, valahogy túl nemzetközi szó, ne figyelj ránk (нас, nos, nous, uns)

Anonymous said...

Szerintem nagyon jó, ha sok nyelven beszél az ember. Több kultúrát ismer meg, több barátot szerezhet.

Anonymous said...

csiga, ez eleg durva! lehet h. megadatott neked a nyelveken szólás adománya?

Anonymous said...

Anita, ez aztán értelmes beszólás volt.

Anonymous said...

Te most szivatsz?

Anonymous said...

Ne ezen a jatszoteren veszekedjetek, gyerekek! Kitiltalak benneteket a csuszdarol, ha meg egyszer elofordul! Csak szepen, okosan; legyetek udvozolve.

Anonymous said...

az elso anonymnek (f?): na igen, de itt peldaul van egy francia prof, aki angolul beszel de franciaul ejti a szavakat. mindet. az internae'sziona'lt* is :) akkor most ez hogy is van ez?

[*irasban nem tudok franciaul kiejteni :) sot valoszinuleg szoban is csak nemi rahangolodas utan...]