2007/04/18

emeletek a Duna alatt

Van egy lepcsohaz, amit nehez megtalalni. Nem is akarsz belepni, eltunni az uvegajto szarnyai mogott, minek elindulni a hullamkartonnal lefedett, festetlen folyoson? De azert csak elindulsz, vonz az ismeretlen. Minusz egy, minusz ketto - kanyarognak a lepcsosorok. Minusz harom, minusz negy. Egyre sotetebbnek kellene lennie, hiszen egyre melyebb szinteken jarsz, de nem: a fal uregeibol lampafeny bujik elo, mint mikor a suru erdo lombkoronai kozott beeso fenyt figyeled a szemed sarkabol. Mert kozben folyamatosan a labad ele nezel, nehogy egy kuszo madzagban elbotolj, megharapjon egy elhagyott szerszam. Batorit a feny, es meg is remiszt egyben: az uregekbol ismeretlen lenyek ugorhatnak elo varatlanul, vagy legalabb ismeretlen korvonalu, orias arnyekok. Egyelore azonban csend van. Meg hideg fuvallatok sem jarnak, igaz, a behemot szelloztetorendszer biztos, hogy nincs bekapcsolva. A rejtelyes fold alatti barlangokra nem emlekeztet sem szag, sem a levego mozgasa, csupan egy sarokban all a viz, tukrozi heteken at az egyenletes feluletu betonfalakat. Elhagyott szivattyucsovek aszalodnak a labadnal.

Ha kiemelnek a mennyezet betonteglait, a parkbol le lehetne ereszteni barmit: heliumtartalyt, reszecskegyorsitot; tenyeszthetnel exkavatorokat itt lenn, senki nem venne eszre. Minden ejjel leeresztenel nekik egy bala drotot es regi vaskalyhat vacsorara, unnepkor egesz tankokat.

A plexiajtok ragasztoszalag x-ei az utadat alljak, erejuk hatalmas, hamarosan visszaforditanak. Ideje indulni, folfele. A fold fele, alulrol. Nehany emelettel foljebb tehat megallsz, korulbameszkodsz ujra. Az elektromos zar droton log, hatalmas melyseg folott nyitja a titkok kamrait. Itt talalhatok az epuletet elteto szervek: geptudok, a hohaztartas badog szabalyozoi, elektromos idegpalyak indulnak innen. Ha akarnad, megfojthatnad a hazat egy mozdulattal, de kinozhatnad akar hosszan is, annyi itt a kapcsolo. Eszrevetlenul, aprankent vehetned el az erejet, lebenithatnad az egyik szarnyat, mig a masik dupla erovel dolgozik. Nehez a valasztas, annyi a fokozat, a kar, a piros es a sarga, meg a lecsillapodott allas.

A lift folfele csak a nulladik emeletig visz.

No comments: