2013/05/17

7. határ

Leülök a földre. A válltáskámat a felhúzott térdem alá teszem. Nézem az embereket. A Tallulah-tól kapott kékgyöngyös bőr karkötővel játszom:
– Ne felejts el, amíg odaát vagy – mondta Tallulah, amikor átadta a karkötőt, és szájon csókolt. Nem gondoltam volna, hogy a három hét úgy megijeszt, hogy elsírom magam, de akkor elkentem a szemem sarkában egy könnyet. A gépem két és fél órát késik, fogalmam sincs, mivel üssem el az időt. Az utolsó pillanatban behajított csokit majszolom, leveszem a tornacipőm, és magam mellé teszem. A váróban mindenféle utasok lófrálnak, megpróbálom úticél szerint dekódolni az öltözetüket. Ha eltalálok egymás után hármat, felállok, és veszek magamnak még egy csokit. A második fordulót kis híján megnyerem magammal szemben, amikor leül mellém. Kék a szeme, fekete a haja, és flegmán veti le magát a földre. A tornacipőm önkéntelenül közelebb húzom.
– Hagyd csak, nem zavar – mondja. Egyáltalán nem hasonlít Tallulah-ra, az illata sem olyan, mégis elkezd velem forogni a világ.
– Kérsz csokit? – kérdezem harákolva.
– Nem, kösz. Nekem is van – angolul beszélünk persze, nem kötöm az orrára, hogy tulajdonképpen csak betolakodó vagyok.
– Merre mész?
– Á, csak ide a szomszédba. És te?
– Európába.
Elismerően végigmér.
– Mit keresel ott?
– Ömmm… ott lakik a családom egy része.
– Aha.
Na mi van, kicsi, nem tudsz mit kérdezni? Zavartan elnéz, a repülők szárnyát veri kint az eső.
– Hozok egy kávét. Kérsz?
Nem, nem kér. Rázza a fejét. Vállat vonok. Egészen hátra megyek, jól eldugták az automatát. Csokis kapucsínót veszek, az a kedvencem. Lányom, cukorbeteg leszel, mint nagyanyád – mondja mindig anyám, dehát ez van. Szeretem a csokit, és meg is eszem, amennyit csak bírok.
Jó nagy pohárban van a kapucsínó, nem is biztos, hogy meg fogom tudni inni az egészet.
Visszaülök mellé a földre. Veri a mellkasom falát a szívem. Muszáj faggatnom.
Az anyjáról és a családja többi tagjáról beszél, a főiskoláról, ahol alkalmazott grafikát tanul, és egy könyvesboltról, ahol dolgozik. Elveszítem, majd újra elkapom a szavait, a rózsaszín ajkát nézem, és arra koncentrálok, hogy örökre az emlékezetemben maradjon a hangja.
– Nem is figyelsz – tökre fel van háborodva, elhúzza oldalra a száját.
– Dehogynem. Csak.
– Csak?
– Semmi.
Ha kinyújtanám a kezem, pont meg tudnám fogni az övét.
Megfogom a kezét.
Nem veszi el.
Lassan rámnéz, visszafelé a válla felett.
– Két óra. Két órám van még.
– Mire számítasz? Mindjárt indul a gépem.
– Meséld el a legszörnyűbb álmodat. – Nem engedem el a kezét. Hangosan nyel.
– Oké. Aztán elmegyek. – Közelebb húzódik hozzám a földön, a vállamra hajtja a fejét, a vállgödrömbe hajolva beszél. A torkomat kaparja a sírás, amikor befejezi. Vizes lett az ingem az arca alatt.
A hangszóróra figyel.
– Mennem kell. – Feláll, a vállára veszi a táskáját, nyújtja a kezét. Megfogom.
– Szia. Majd egyszer… – abbahagyom a mondatot. Soha nem fogunk találkozni. A kiszabott idő és a tér a terminálon, ahol összetalálkoztunk, határához ért. Nem lehet sehogy kicselezni. Lassan indul az én gépem is, és a hosszú út végén majd Tallulah várni fog.

No comments: